En de winnaar is…

Prijsuitreiking OZK 2022

Na een fantastische avond, waarin zeven slammer alles in de strijd gooiden om het eerste OZK Poetry Slam op zijn of haar naam te zetten, is Suzanne Krijger als Zeeuwse Slampion 2022 uit de bus gekomen.

Het was gezellig druk in De Koperen Tuin in Goes. Zo’n 60 mensen verzamelden zich voor een prachtige portie poëzie. Eerst leek het toch niet zo’n goed idee om een poetry slam op vrijdag de 13e te organiseren: één van de slammers was gestrand met autopech en een ander had moest zich helaas afmelden vanwege privéomstandigheden. Maar gelukkig is ons verder onheil bespaard gebleven.

Het werd een mooie avond, met onder andere een éminence grise op crocs met pikante rijmelarijtjes, een Vlaming met een ongeëvenaard aantal woorden per minuut en een prachtige timing, een Amsterdamse techdichter die de spreekstalmeester steeds te slim af was, en Diemense dichter die het publiek heerlijk verwarde met de distopische beelden die hij schetste. De derde plaats was een close call. Hoewel de techdichter Aaron Mirck na een erg sterke tweede ronde heel dicht in de buurt zat, waren het de rauwe en kwetsbare slams van Justin Schoonheyt die hem de derde prijs bezorgden.

Uiteindelijk waren het de Zeeuwse Yves van Veen en Suzanne Krijger, die na twee rondes een plaats in de finale battle afdwongen. Yves maakt tijdens de tweede rondes indruk met zijn vindrijke hedendaagse romantiek en stage performance en zette die lijn door bij de start van de battle. Maar het was niet genoeg om de vastberaden Suzanne Krijger van de overwinning te houden. Ze had het publiek al twee rondes bestookt met zeer professionele en ingetrainde monologen, waarbij ze gedruft maar niet overdreven gebruik maakte van stilte en wisselingen van volume en tempo. Tijdens de battle liet ze een andere kant van zichzelf zien, door adrem in te spelen op de performance van Yves. Al snel werd het een kat-en-muisspel, waarin ze ieder keer weer vakkundig een kleine maar venijnige wond toebracht aan haar opponent, Dit alles onder het toeziend oog van het publiek, dat haar dan ook zonder al te veel twijfel tot de eerste Zeeuwse Slampion ooit kroonde.

Prijsuitreiking OZK Poetry Slam 2022 © 2022 by OZK Poetry Slam is licensed under CC BY-ND 4.0